Translate

четвртак, 12. март 2015.

50 nijansi siva - Knjiga vs Film

Kud svi Turci, tu i mali Mujo!

Knjiga o kojoj se toliko polemisalo, pisalo i pričalo...
Šta ste mislili, da neće "izaći" i film?!





Nisam od onih koji hrle u sve novotarije. Uvek sačekam da prodje bura i da se stišaju strasti. Ako me još drži znatiželja, ja je zadovoljim :)

50 Nijansi siva! Knjiga izašla davne 2011. godine, a za njom sledeće godine i ostala dva dela "50 nijansi mračnije" i "50 nijansi oslobodjeni". Dugo sam se opirala i slušala priče o knjizi, ali nisam imala želju da je pročitam. 
Kao što znate u bioskope je nedavno stigao i film. Sestra je odmah pojurila da ga odgleda, naravno mora se biti u toku! 



Prošlo neko vreme, dolazi komšinica i nudi mojoj mami na zajam 3 knjige "o seksu" (kako je ona to opisala) da pročita. 

- Kažem ja njoj "50 nijansi sive?". 
- Klimnu potvrdno glavom. 
- "Nemoj se truditi, moja mama ne čita knjige. Kada uzme knjigu u ruke budna je čitava dva minuta, ali možeš ih preneti ja ću ih rado pročitati."

Zapravo rekoh da ću pokušati da čitam, jer nisam znala šta me čeka.


Onako iz znatiželje uzeh knjigu u ruke.... Prvih 120 strana sam pročitala, nisam trepnula! 
A neeeeee, moram da ostavim knjigu dolazi mi drugarica! (Ljubice nemoj da se ljutiš, češće tebe vidjam, nego što naletim na ovakvu knjigu  :D )
Znatiželja me ubila, nisam mogla da dočekam da vidim šta će se desiti!

Sestra ulazi u sobu i vidi da čitam.
- "Kakav ti je film?" Pitam je.
Nije bila baš oduševljena. 
- "Ok, je l' u filmu ima ono kad se ona gleda u ogledalo i "naglas" razmišlja?"
- "Nema."
- "A onaj momenat kada oni pričaju, a ona preskače prve misli koje joj dolaže i govori nešto sasvim drugo? Mislim na te njene misli..." 
- "Nema."
- "Pa šta je onda uopšte snimljeno, kada je cela knjiga njena unutrašnja borba, emocije i ono kako ona to proživljava iznutra?"

Na više strana sam čula da film nije ništa posebno i komentare tipa "Ma daj, mani me! Ona kao jadna ništa ne zna, nevina, neiskusna i odjednom sve zna!!! (kao da nam treba fakultet za emocije i osećanja?!!! neke stavri se jednostavno rade po osećaju)", "Klasična sponzoruša, zaljubila se u tipa koji ima keš!"...

...Ok ja nisam ni na pola knjige, a nisam ni film pogledala. Pročitaću do kraja pa ću videti o čemu to ljudi pričaju!...

Knjigu sam pročitala (pored svih ostalih obaveza) za 3 dana! Večeras sam je završila i sedoh sa vama da podelim svoje impresije. 

Iako kraj nije onakav kakav sam ja želela da bude (i nadala se da će biti), cela knjiga je na mene ostavila divan utisak. (ok jasno mi je da mora nešto i u drugom i trećem delu da se dešava)  :)



Moje vidjenje:

Ona njega voli i on nju voli, ali ona zna da on nije muškarac za nju (i ona to zna). Stalno se bori sama sa sobom i pokušava da donese ispravnu odluku. 
Boga mi nije joj lako  :D
(Nekada stvarno znam da uprostim stvari! )

Ako izuzmemo onu njegovu "mračnu" stranu, on je savršen muškarac! Inteligentan, sa odličnim smislom za humor (po mom ukusu), samouveren, džentlmen sa dozom nadmenosti koji o svemu vodi brigu i još VOLI TU DEVOJKU! Ima li šta bajkovitije?!
Ok evo probudila sam se!!! 

Glumac iz filma, mada sam ja zamišljala malo drugačijeg dok sam čitala knjigu  O:)

E pa dragi momci ako vas interesuju detalji kako savršen muškarac treba da se ponaša pročitajte knjigu i zamislite da  Gospodin Grej nema "mračnu stranu". 
Da me ne shvatite pogrešno, niko ne voli "progonitelje" (kako ona njega naziva), ali volimo ponekad da znamo da vam je stalo do nas  :)
Momenat kada on iz opuštenog razgovora zapamti da njen očuh peca...čaj koji ona voli... doručak koji voli i ostale momente gde ona ne treba da mu nacrta šta on treba da radi...

Ona konstantno vodi unutrašnju borbu "Šta da radi?! Šta je ispravno?! Hoće li se on promeniti?! Hoće li moći da je voli onako kako ona to želi?! Hoće li ona njega moći da prihvati ako on ne bude mogao da se promeni?!" Na granici je i nije sigurna šta da radi i kako će podneti kakvu god odluku da donese...


Ono što se meni posebno dopalo su razgovori i dopisivanja izmedju njih dvoje. Ona njihova "bockanja"  :) Takodje momenti gde njena prva (kreativna) misao ostane neizgovorena, a odgovori ono što smatra prikladnim za tu situaciju.
Knjiga je prepuna emocija (možda samo ja to tako doživljavam).


Ukusi su različiti i svako će videti knjigu onako kako on to želi.
Naravno, svako čita za svoju dušu i razume i vidi šta mu milo. 
Što kažu "Što je babi milo, to joj se i snilo!" 


Ako ste gledali film i niste oduševljeni, nadam se da će vas ovaj tekst naterati da razmislite da pročitate i knjigu.

Odoh da čitam drugi deo!  Čula sam da je treći odličan, ali kako sad da preskočim?! Ubi me znatiželja!  :D




Jeste li čitali knjigu ili gledali film? Biće mi drago da napišete svoje utiske!  :)



Hvala što čitaš!  :)


27 коментара:

  1. Knjigu nisam pročitala, film sam uspela da ne odgledam. Imam tu neku foru da mi se interesovanje gasi što je halabuka oko nečega veća :). Možda kroz godinu, dve otkrijem o čemu je reč..a možda i ne. U svakom slučaju, Džejmi Dornan je za moj ukus više model nego glumac (ali može biti da grešim), a od ovoga što mogu da vidim, jako mi se dopada njen makeup :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veoma mi se doapda tvoje zapazanje :D Pa kod mene ista situacija, ali ja sam poklekla... Razmisljam cak i film da pogledam i vidim sta su to od svega mogli da ekranizuju. Ovog glumca (modela) prvi put vidim (na slikama posto nisam gledala film), tako da nemam komentar :) A sto se sminke tice prirodno je uvek u modi ;)

      Избриши
    2. Igrao je u seriji The Fall :).
      Mislim da je uvek interesantno nakon čitanja knjige, pogledati film (obrnuto može da bude greška lol). Ako odgledaš, svakako javi utiske :).

      Избриши
    3. Nisam gledala seriju, slabo ja to praktikujem :) Javim utiske, ako pogledam film :) Slazem se da je bolje prvo knjigu procitati.

      Избриши
  2. Odmah da ti kažem da su drugi i treći deo light ali neću ništa više da ti otkrivam :) Meni se trilogija svidela, ok ima delova koji su meni bili bljak ali sve u svemu mi se svidelo (btw, udata sam i nisam frustrirana hahaha).
    Film nemam želju da gledam a ni izbor glumaca mi se ne sviđa. Neka mi knjiga, koja je inače uvek bolja od filma ostane u lepom sećanju )) L.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva cekam da procitam. Ja k'o malo dete procitala bih i 6 delova samo da je hepi end :D Nema veze sto su lajt, ne smeta :) Nadjem ja uvek nesto interesantno :D I hvala sto mi neces otkrivati da li je hepi end (po mojim standardima) za oboje, volim to iscekivanje dok citam :) Kao i poklon kad otvaram, uvek volim da pogadjam sta je upakovano, u tome je car :) Pa i po mom misljenju su mogli nekog boljeg frajera, ali dobro k'o da se mi pitamo nesto O:) Mi sto smo se pitale, pitale (mada ja jos uvek mogu da se predomislim) :D

      Избриши
  3. Moraš pročitati sva tri dijela da shvatiš cijelu priču, zapravo tu uopće nije priča o keksu on je samo metafora za njegovu psihu (shvatiti ćeš kakav je i što mu je do kraja), jedna iskrena priča o ljubavi, problemima, keksu (ajte molim vas ovakvog ili onakvog ima ga u svakoj vezi), o obitelji, ma o svemu iskreno, realno i bolno do kraja ... I ovdje je bar priča realna a ne ono slatko gugutanje u romantičnim filmovima i dramama ... Ja sam pročitala sva tri dijela u 5 dana! Koliko ja tek nisam normalna? haha ... Također imam svog Greya, nisam frustrirana, niš mi ne fali, imala sam sretno djetinjstvo ali plakala sam uz knjigu, da plakala ... Možda ipak nisam normalna? Malo se šalim, ali priča je definitivno takva da je čitaš u dahu i na kraju ti bude žao što si je pročitao, a film iskreno niš posebno, upravo što si rekla cijela poanta su ti monolozi i razmišljanja i toga očajno fali u filmu, film je sveden na osnovu a ne na ono što je između redova u knjizi i ako ne znaš priču iz knjige onda je čak i glup :/ ... A meni je Jamie totalni pogodak, da je netko savršen ne bih mi to bilo to, onda bih to opet bila još samo jedna savršena priča :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na ovako detaljno odgovoru :)
      Da, da jasno je da nije poenta u seksu (iako neki to ne vide)... To i jeste po meni sve sto si i ti napisala, ljubavna prica i sve uz to... Zivo em interesuje sta je u 2. i 3. delu!
      Daaaa bas taj osecaj, zao mi da je procitam do kraja :D
      Dobro ukusi su razliciti, meni uz takav opis ide neki malo drugaciji, muzevniji muskarac :)

      Избриши
    2. Nema na čemu, definitivno pročitaj knjigu do kraja, što dalje čitaš brže čitaš :) Neću ti reći što je dalje, samo ću ti reći da nećeš moći dignuti glavu od knjige koliko je dobra, ja sam slučajno saznala kraj ali opet nisam očekivala takav put do kraja, da ti ne spoilam neću više govoriti ... Ja mislim da ću pročitati opet, probala sam čitati druge knjige iste tematike ali nisu ni do koljena ovoj, pa ni knjiga koja je inspirirala ovu knjigu ... Pa ok, i ja se slažem da je mogao biti malo muževniji, ali opet ima nešto u tim njegovim očima, totalno je Grey po izgledu, a gluma više manje iako pogledaj neki intervyu sa njim onda tek vidiš da nije niti sličnog ponašanja kao u filmu, i baš se vidi kroz film da su na početku ukočeni, ali ok :)

      Избриши
    3. Procitala sam i drugi deo i dopao mi se i sada malo stopirala sa trecim jer sam ucila za ispit :) Film jos nisam stigla da pogledam, pa kad pogledam onda cu imati celu sliku :) Dobro ja sam napisala muzevniji za moj ukus O:)

      Избриши
  4. Ja sam prvo procitala knjigu pa nakon toga pogledala film i to dva puta! :) Mislim da onaj ko nije procitao knjigu ne moze film da shvati na pravi nacin jer je sve dosta skraceno i mnogi detalji koji su po mom misljenju bitni su izbaceni. Mislim da je to razlog zasto se mnogima film ne dopada. Procitala sam i drugi deo knjige i krecem sa trecim. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se sa svakim slovom koje si napisala, ako da je iz mojih usta izaslo :D Ja sam tek pocela sa trecim i kao sto napisah gore malo stopirala zbog ispita, ali uskoro su zadovoljti znatizelju :)

      Избриши
  5. Анониман13. март 2015. 00:55

    Nisam procitala ni knjigu niti pogledala film, ali cu obavezno ovih dana odvojiti vreme (za film:)) Zivo me zanima zasto se digla cela ta halabuka. Moja drugarica je gledala film s momkom skoro, ona je odusevljena (inace je skromna, tiha, a malo voli i da osudjuje), dok je momak bio zgrozen, rekavsi da mu nije jasno kakav je to muskarac koji tako kinji i ponizava zenu, i da je samo protracio vreme na gledanje ovog filma :) Sto ti kazes, svako ima svoje tumacenje. Moram da vidim i ja o cemu se tu radi :) Kristina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš zato moraš pročitati sva tri dijela da vidiš realnu sliku njega i nje, film je izvučen iz konteksta i tko nije pročitao knjigu i to sva tri dijela vidi upravo to, nekog tamo savršenog direktora koji voli ovako i onako zlostavljati žene, ali priča i poanta su zapravo puno puno drugačije ... Glupo mi je sada opovrgnuti to mišljenje objašnjenjem knjige jer puno vas tu nije pročitalo, a kao što rekoh gore ja sam slučajno saznala kraj a to mrzim, pa neću vam kvariti doživljaj :)

      Избриши
    2. Анониман15. март 2015. 23:03

      Milice, pogledala sam film sinoc ali nazalost, nije mi se dopao :/ Stavise, toliko mi je bilo nategnuto gledati ga da ni sama ne znam kako sam izdrzala ta dva sata. Nisam nista posebno ni ocekivala doduse, ali ovo je bas los film, bar po mojim kriterijumima. Tema vec vidjena, glumci slabasni u svojim ulogama, radnja koja se razvlaci veci deo filma da bi se pred kraj nekako nespretno ubrzala i ostavila me potpuno ravnodusnom. Rec kojom bih opisala film je - mlako. PS- nadam se da ces mi ovog puta ti odgovoriti (osim ako nisi licno ovlastila moju imenjakinju da odgovara na nase komentare umesto tebe:)) Kristina

      Избриши
    3. Draga Kristina :) Ja ne branim nikome da komentarise na tudje komentare ukoliko komentari nisu uvredljivog sadrzaja ili ukoliko nisu bitni za celu ovu temu. To sto je Kristina (tvoja imenjakinja) napisala je sve u potpunosti tako i slazem se sa njom. Film jos nisam pogledala, ali uvek je bolje prvo procitati knjigu jer tek onda film moze da se shvati na pravi nacin. Dosta toga vaznog nije prikazano u filmu i zato je tako sakat (da tako kazem). Moj predlog ti je da bar pokusas da citas knjigu. Mozda ti se i svidi ono sto je u knjizi, bez obzira sto ti se film nije dopao, a ako ti se i ne svidi nije kraj sveta, pa svi smo mi razliciti i prijaju nam razlicite stvari. Steta bi bilo da ne probas ni da citas knjigu samo zato sto ti se film nije dopao... Javi ako odlucis da procitas :)

      Избриши
  6. Procitala sam sve tri knjige, odlicne su! Volela bih da ima nastavak :) Film nisam gledala, ali sam cula da se knjiga prvo mora procitati, pa tek onda film odgledati. Knjige sam procitala u jednom dahu, preporucujem svima da procitaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja bih voljela nastavak jer mi se sviđa priča, ali mislim da bih to onda bilo silovanje priče :/ ... Ne znam što bi još mogla napisati da to ima smisla ...

      Избриши
    2. Hvala na komentaru :) Ja sam usput procitala drugi deo i pocela i treci :) Slazem se da su knjige koje se citaju u dahu :)

      Избриши
  7. Nisam citala knjigu, ali zelim. Uvek me negativne reakcije privuku da pogledam/procitam. Pogledala sam film pre neki dan. I sad se setim svih onih khm (bezobrazna rec) dusa koji su zeljno iscekivali film. Od tih mracnih scena, ukupno 20 minuta. Prica je skroz realna. Mi devojke se uvek zaljubimo u nekog ko se tesko menja, a opet ima tu neku manu koja nam bas, bas smeta. Koliko sam shvatila, i on se zaljubio u nju, ali ne moze protiv sebe, pa to ti je. Ali jeste savrsen muskarac (meni je glumac inace ruzan). Naravno, ne mislim zbog novca, nego ambicije, inteligencije itd. Secam se sa sajta ispovesti na temu filma ,,Hvala bogu da si ti normalna, kakvih sve ludaka ima.". Ispadne da je devojka bolesna, ne on. Ma da, nije ni on, svako ima svoje fetise koji su cesto tabu tema. Ja ne odobravam sve, ali svako ima svoje i glavni cilj je prihvacenje, kao i prilagodjavanje jednom drugom ukoliko moze. Da li je najbolji film ikada? Nije, ali opet nije ni film 18+ kako neki govore. I nadam se nastavku. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na ovako opsirnom komentaru :) Mene zivo interesuje kakav je film! Ne mogu da docekam da ga pogledam :) Slazem se da je muskarac u knjizi (skoro) savrsen i da je lako zaljubiti se u takvog muskarca :) Ahaha da da i ja sam se bas pitala ko tu nije normalan :D Mada je meni skroz ok otkrivati neke nove stvari, naravno ukoliko se oboje slazu, a ovde je slucaj da se oboje slazu i da se lepo dogovore oko svega. Oboje uzivaju, ja ne vidim da se ona tu nesto buni i suprotstavlja :) Ne vidim sta je tu bolesno... Da ne pricamo kakve sve 18+ filmove muskarci gledaju, koji kao nisu bolesni, ovo je obican sex :D

      Избриши
  8. Iskreno meni se knjiga mnogo vise svidela. Film nema nikakav zaplet, ostali glumci se pojavljuju na 5-6 minuta u celom filmu. Sve su sveli na strasti, izbacili su bitne scene gde se oni zapravo zblizavaju.

    ОдговориИзбриши
  9. Cenim lepo si na pisala, ja sam isto na svom blogu dala vidjenje ove knjige i filma i prilicno se razlikuje. Ja sam njega videla smao kao njenu fantaziju, a po recima Kendas Busnel, Fantaziju ne mozes voleti. nema mnogo emocija, no knjiga pije vodu, ali film je katastrofa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odoh na tvoj blog da vidim sta si pisala :) Iskreno ja jako volim da mastam i da se izgubim u tom svetu knjiga gde je SVE moguce, tako da sam bas uzivala i vec napisah da svako cita knjigu ili gleda film iz svog nekog ugla :) Npr meni je jako zanimljiva dinamika njihovih zivota, cas su tamo, cas ovamo i nikada im nije dosadno, uvek se nesto desava, a ja sam po prirodi takva i uvek trazim sebi zabavu, a nacin na koji se oni zabavljaju je ono o cemu ja mogu samo da mastam i citam u knjigama :D ... Jos kad se dve osobe ovako vole! Ja sam u knjizi videla i ljubav i ko zna sta jos sto drugi nisu :D

      Избриши
  10. Razmišljao sam koja je tajna ovog serijala, zašto je toliko popularan i slično. I došao sam do zaključka da jedan deo ženske populacije posmatra ovaj serijal na bajkovit i romantičan način. Zašto je to tako, napisao sam u svom tekstu: "Zašto je serijal 50 nijansi moderna bajka". A kao moja reakcija na ovakvu percepciju dela ženke populacije, napisao svoje mišljenje koje je sasvim suprotno - Zašto serijal 50 nijansi nije i ne sme da postane moderna bajka. Voleo bih da čujem mišljenje ženskog dela populacije. Zanimljivo će biti pročitati kako deo muškaraca a kako deo žena gleda na ovaj serijal. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tek sada vidim da nisam odgovorila ovde na tvoj komentar, ali dobro odradila sam to na tvom blogu vrlo detaljno :D

      Избриши