Translate

Svilene trepavice

Konačno možete imati zanosan pogled i trepavice o kojima ste oduvek maštale...

Make up - Moj rad

Neki od mojih radova

Sadrzaj mog metalnog koferceta

Zavirite slobodno ;)

Rad na recnom brodu

Kako sam ja otisla...

Vestacke trepavice

Za ili protiv?

четвртак, 12. март 2015.

50 nijansi siva - Knjiga vs Film

Kud svi Turci, tu i mali Mujo!

Knjiga o kojoj se toliko polemisalo, pisalo i pričalo...
Šta ste mislili, da neće "izaći" i film?!





Nisam od onih koji hrle u sve novotarije. Uvek sačekam da prodje bura i da se stišaju strasti. Ako me još drži znatiželja, ja je zadovoljim :)

50 Nijansi siva! Knjiga izašla davne 2011. godine, a za njom sledeće godine i ostala dva dela "50 nijansi mračnije" i "50 nijansi oslobodjeni". Dugo sam se opirala i slušala priče o knjizi, ali nisam imala želju da je pročitam. 
Kao što znate u bioskope je nedavno stigao i film. Sestra je odmah pojurila da ga odgleda, naravno mora se biti u toku! 



Prošlo neko vreme, dolazi komšinica i nudi mojoj mami na zajam 3 knjige "o seksu" (kako je ona to opisala) da pročita. 

- Kažem ja njoj "50 nijansi sive?". 
- Klimnu potvrdno glavom. 
- "Nemoj se truditi, moja mama ne čita knjige. Kada uzme knjigu u ruke budna je čitava dva minuta, ali možeš ih preneti ja ću ih rado pročitati."

Zapravo rekoh da ću pokušati da čitam, jer nisam znala šta me čeka.


Onako iz znatiželje uzeh knjigu u ruke.... Prvih 120 strana sam pročitala, nisam trepnula! 
A neeeeee, moram da ostavim knjigu dolazi mi drugarica! (Ljubice nemoj da se ljutiš, češće tebe vidjam, nego što naletim na ovakvu knjigu  :D )
Znatiželja me ubila, nisam mogla da dočekam da vidim šta će se desiti!

Sestra ulazi u sobu i vidi da čitam.
- "Kakav ti je film?" Pitam je.
Nije bila baš oduševljena. 
- "Ok, je l' u filmu ima ono kad se ona gleda u ogledalo i "naglas" razmišlja?"
- "Nema."
- "A onaj momenat kada oni pričaju, a ona preskače prve misli koje joj dolaže i govori nešto sasvim drugo? Mislim na te njene misli..." 
- "Nema."
- "Pa šta je onda uopšte snimljeno, kada je cela knjiga njena unutrašnja borba, emocije i ono kako ona to proživljava iznutra?"

Na više strana sam čula da film nije ništa posebno i komentare tipa "Ma daj, mani me! Ona kao jadna ništa ne zna, nevina, neiskusna i odjednom sve zna!!! (kao da nam treba fakultet za emocije i osećanja?!!! neke stavri se jednostavno rade po osećaju)", "Klasična sponzoruša, zaljubila se u tipa koji ima keš!"...

...Ok ja nisam ni na pola knjige, a nisam ni film pogledala. Pročitaću do kraja pa ću videti o čemu to ljudi pričaju!...

Knjigu sam pročitala (pored svih ostalih obaveza) za 3 dana! Večeras sam je završila i sedoh sa vama da podelim svoje impresije. 

Iako kraj nije onakav kakav sam ja želela da bude (i nadala se da će biti), cela knjiga je na mene ostavila divan utisak. (ok jasno mi je da mora nešto i u drugom i trećem delu da se dešava)  :)



Moje vidjenje:

Ona njega voli i on nju voli, ali ona zna da on nije muškarac za nju (i ona to zna). Stalno se bori sama sa sobom i pokušava da donese ispravnu odluku. 
Boga mi nije joj lako  :D
(Nekada stvarno znam da uprostim stvari! )

Ako izuzmemo onu njegovu "mračnu" stranu, on je savršen muškarac! Inteligentan, sa odličnim smislom za humor (po mom ukusu), samouveren, džentlmen sa dozom nadmenosti koji o svemu vodi brigu i još VOLI TU DEVOJKU! Ima li šta bajkovitije?!
Ok evo probudila sam se!!! 

Glumac iz filma, mada sam ja zamišljala malo drugačijeg dok sam čitala knjigu  O:)

E pa dragi momci ako vas interesuju detalji kako savršen muškarac treba da se ponaša pročitajte knjigu i zamislite da  Gospodin Grej nema "mračnu stranu". 
Da me ne shvatite pogrešno, niko ne voli "progonitelje" (kako ona njega naziva), ali volimo ponekad da znamo da vam je stalo do nas  :)
Momenat kada on iz opuštenog razgovora zapamti da njen očuh peca...čaj koji ona voli... doručak koji voli i ostale momente gde ona ne treba da mu nacrta šta on treba da radi...

Ona konstantno vodi unutrašnju borbu "Šta da radi?! Šta je ispravno?! Hoće li se on promeniti?! Hoće li moći da je voli onako kako ona to želi?! Hoće li ona njega moći da prihvati ako on ne bude mogao da se promeni?!" Na granici je i nije sigurna šta da radi i kako će podneti kakvu god odluku da donese...


Ono što se meni posebno dopalo su razgovori i dopisivanja izmedju njih dvoje. Ona njihova "bockanja"  :) Takodje momenti gde njena prva (kreativna) misao ostane neizgovorena, a odgovori ono što smatra prikladnim za tu situaciju.
Knjiga je prepuna emocija (možda samo ja to tako doživljavam).


Ukusi su različiti i svako će videti knjigu onako kako on to želi.
Naravno, svako čita za svoju dušu i razume i vidi šta mu milo. 
Što kažu "Što je babi milo, to joj se i snilo!" 


Ako ste gledali film i niste oduševljeni, nadam se da će vas ovaj tekst naterati da razmislite da pročitate i knjigu.

Odoh da čitam drugi deo!  Čula sam da je treći odličan, ali kako sad da preskočim?! Ubi me znatiželja!  :D




Jeste li čitali knjigu ili gledali film? Biće mi drago da napišete svoje utiske!  :)



Hvala što čitaš!  :)