Translate

петак, 12. фебруар 2016.

Problem ravnih tabana i čukljeva - rešenje i moje iskustvo!

Već ste se navikli da vam pišem svoja životna iskustva i vidim da čitate, komentarišete i  pozitivno reagujete, pa evo da nastavimo  :)

Današnja tema, kako i naslov kaže je o ravnim tabanima i čukljevima.

Znate da ja ne pametujem i ne dužim sa teorijom, koga to zanima neka sam istražuje internet, ovde samo konkretno!  :)

Da li ste ikada otišli na pregled stopala?

Kao mala redovno sam išla na sistematske preglede i uvek je sve bilo onako kako treba. Nikada nisam imala problema sa ravnim tabanima niti sam o tome razmišljala.

Pa kako sam onda otkrila da imam ravne tabane?





U svom onom pakovanju pred brod (ko je propustio tekstove o brodu evo LINK), odlučila sam da kupim neke uloške za cipele kako bi mi (već udobne cipele) bile još udobnije jer sam znala da moj posao (konobar  restoranu) podrazumeva celodnevno kretanje i povremeno stajanje. Mislila sam da kupim one kožne. 

Tražeći po Novom Sadu i raspitujući se za uloške, naišla sam (po nečijoj preporuci) na prodavnicu Ekovel u Lupus centru. Ušla sam i pitala da li imaju (ne znam koje) uloške. Ljubazna prodavačica mi reče da su oni firma koja proizvodi uloške i da ako želim mogu odraditi besplatan pregled stopala. Mislim se "Kakav pregled, sta će to meni, moja stopala su ok (bar su bila na sistematskom u osnovnoj skoli)." 

Kako inače volim da čujem i sakupim što više korisnih informacija, ušla sam u opušten razgovor. U jednom momentu sam odlučila da stanem na tu vagu i odradim pregled stopala (kad već ništa ne košta). Rezultat je bio treći stepen spustenosti stopala (kaze devojka četvrti je najgori, a ja imam treći). Hm... Ok... Šta sad raditi?




Kažu da se ravni tabani pre svega "nasledjuju", da se mogu steći fizickom neaktivnošću, usled gojaznosti i neadekvatne obuće.

Ceo svoj život treniram. Moj "sportski" radni staž počeo je sa 6 godina kada me mama upisala na folklor. Posle toga sam išla na gimnastiku, odbojku, ples, realni aikido (gde sam se i najduže zadržala) i posle toga zumba. Od malena takodje vozim rolere. Od 2000. godine, ne izlazim iz kuće ako ne odvozam 20km. Znači ceo život sam fizički aktivna i nisam mogla ni da zamislim život bez fizičke aktivnosti, niti sam osećala da nešto nije uredu. Jedino što mi je smetalo je bol u ledjima koji se pojavljivao svaki put u toku dugih šetnji ili dužeg stajanja u mestu.
Znači u mom slučaju se otpisuje "fizička neaktivnost". 
Ako razmišljamo o gojaznosti, prvih 15 godina svog života sam bila (mršava) zgodna. Onda sam počela da se gojim i dostigla 75kg na čitavih 166cm visine (za one koji su propustili tekst o tome kako sam smršala 15 kg bez dijete, evo link OVDE). Nisam bila debela od malena. Mada ko će ga znati, možda je i u tim godinama ta kilaža doprinela pogoršanju.
Inače smo kao deca (sa sela, pored Dunava), celo detinjstvo trčale bose po betonu, travi, pesku, njivi...  :D 
 

Da se vratimo na temu. 
Rešila sam da kupim te uloške, pa šta bude biće.

To je bila jedna od najboljih odluka koje sam donela u životu!

Ovi ulošci su me spasili na brodu! 

Devojka me je izmerila (visinu, težinu), podesila ih na osnovu mojih mera, dala mi uloške i objasnila kako da ih koristim. Ništa komplikovano.

Prva dva dana sam zapinjala i išla kao pijana dok se nisam malo navikla. 

Moja preporuka je da odete i pregledate se kada budete u prilici, jer možda ni vi ne znate da imate ravne tabane (kao ni ja što nisam znala). Pregled je besplatan i niko vas ne tera ni na šta!

Situacija sa mojim stopalima se popravila, ali ono što mene posebno raduje je to što mogu da idem i šetam bez bola u ledjima (zvučim kao neka reklama). "Deluje šašavo, ali mene ledja više ne bole"  :D

Znate već iz mojih postova o brodu da sam menjala kilažu (ugojila se 10kg), što je uticalo i na uloške, pa sam, kad sam se vratila sa broda, morala otići da mi ih ponovo podese. 

Jedino sto je nezgodno kod ovih uložaka, kao i kod bilo kojih drugih, što ne možete da ih nosite na štikle ili baletanke i papuče.

E kad smo kod štikli da nastavimo dalje! ČUKLJEVI!

Ne mogu, a da ne primetim da veliki broj devojka oko mene (pa i ja sama) pri odabiru obuće prvenstveno gleda estetiku i cenu. Malo koja pametna devojka će radije kupiti "ružnije" , a udobnije cipele.

Sve je više prodavnica koje prodaju divnu "kartonsku" obuću od koje nam se noge usmrde toliko da ne možemo ni da ih operemo. "Daaaa, znam, ali taaaako su lepe!!!!"







Eeeeee, a jesu vam lepe i noge kad ih pogledate, a od čukljeva ne možete ni u jedne cipele da udjete, jer vam je "noga široka"?

Malo koja devojka (koja nema još tih problema) razmišlja o tome. Tek kada problem nastane, one se uspaniče. 
Kod čukljeva je problem što ne mogu da se izleče. Čula sam da može operacijom, gde doktori seku kost i da je operacija užasno bolna, kao i oporavak, pa nisam dalje ni istraživala na tu temu. Ako neko ima neke proverene i detaljnije informacije, neka slobodno piše u komentaru.

Medicina kao i sve drugo napreduje munjevitom brzinom i ja verujem da će se naći lek i za to, ali dok to stigne u Srbiju, nama možda više neće trebati. 

Ovim tekstom želim da skrenem pažnju devojčicama, devojkama, ženama koje ne znaju kakvi problemi mogu nastati i molim vas samo da ne mislite "Neće to mene!". Hoće to svakog, verujte!

Ovi ulošci vam neće izlečiti čukljeve, ali će usporiti njihov rast.

Ovi ulošci su moja najiskrenija preporuka svima kojima su potrebni.

Ako vas interesuje detaljnije, možete istražiti, ostavila sam vam link negde na početku teksta. Ja ih nosim evo treću godinu i PREZADOVOLJNA SAM!

Cena uložaka je 5.000,00 din
Imate garanciju na njih, a ni popravka (ako im se nešto desi posle) nije skupa. Meni je pukla plastika, pa su mi zamenili taj deo i misilm da sam platila negde oko 300din.
Evo kako izgledaju.






Ovo je mehanizam koji se pomera, baš kao proteza za zube  :)


A evo i spravice za usporavanje rasta čukljeva (cena oko 1.600,00 din)




Postoji još jedna spravica za vežbanje, ali mi nije pri ruci tako da nema slike  :)

Toliko za sada... Znate li za ove uloške (spravice) i ako ih imate kakva su vaša iskustva?


I mala novost za one koji nisu ispratili, počela sam da pravim video tutorijale na You Tube, pa ko voli šminku klik na LINK.



Hvala što čitaš i komentarišeš!  Aj uzdravlje! 








7 коментара:

  1. Lep i poučan tekst za sve nas koji godinama maltretiramo noge( a i sve ostalo) zarad lepote😊

    ОдговориИзбриши
  2. Ja nemam spuštena stopala, ali zato imam drugi problem, a nacrtan je na ovoj drugoj slici u postu. Meni je ris toliko visok, da ne mogu da nosim ništa od obuće što nema neke kaiševe, jer na svakoj obući u predelu risa bude rupa, pa sve spada. Tako da mi je prava misija da nađem baletanke, salonke i slično. Sad videh da ovih ima i u Bgu i jednom ću otići, sigurno. U svaku obuću stavljam uloške, ali one obične pa se brzo pocepaju, u ovo vredi uložiti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hej, ne znam kakva je situacija sa tim drugim slucajevima, kao sto ti imas... Mozes ih svakako nazvati telefonom pa pitati, da ne ides dzabe... Da ovo je stvar koja vredi ulozenog novca :)

      Избриши
  3. Ja nemam ravne tabane, ali imam malo podignut ris, hod mi je malo nespretan da kazem tj nije pravilan, pa sam i ja koristila ove uloske i bila brlo zadovoljna!
    Imam ih, kao novi su, ali sigurno ih nisam nosila 2, 3 godine, bas si me podsetila da treba da se pozabavim time i da svratim do njih da mi ih podese. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kakva steta imati ih a ne koristiti! :) Brrrzo na kontrolu i podesavanje :) Meni su stvaaarno olaksali zivot :)

      Избриши
  4. Ja sam imala ravne tabane pocetkom srednje skole, rekli su mi da je stepen 4, nisam sigurna da je postajao peti, ili kako se vec oznacavaju jos kriticniji slucajevi. Nosila sam ih par godina, bas te Ekovelove, da budem iskrena ne bas cesto, pogotovo ne leti jer mi nisu isli ni uz jedan par obuce, jer, leto je :D ali nisam se nesto proslavila ni u nosenju tokom hladnijih meseci, jer su mi se stalno pomerali unapred kad pokasavam da obujem nesto, i onda se i polozaj pete pomeri (ako je iko razumeo :) ) Medjutim, oni su mi jako pomogli i cak sam stigla do drugog stepena podignutosti svoda stopala. E sad, ja njih i dalje imam samo ne znam da li opet da pocnem da ih nosim, makar uz patike i tako to, jer su mi rekli da taj problem moze da se resi samo dok su kosti u razvoju, negde do sedamnaeste godine, i da je to to. Problem je sto ja imam 19 :D tako da ne znam sta da radim sto se toga tice, malo se i kajem sto ih nisam nosila koliko je trebalo, jer bi se sigurno jos vise stopala popravila da sam bila disciplinovana :) sumnjam da bi sad to imalo ikakvog efekta.
    Sto se tice ovih spravica za cukljeve, i one su mi okej, nosila sam ih tokom noci, jer je malo nezgodno da se hoda u njima ( po kuci :D), pa su mi stvarale zuljeve u predelju cukljeva, kao da sam previse ili premalo zategla, sad, verovatno je pogresno namestano bilo :P ali uglavnom daju rezultate :) Imam takodje i onu spravicu za jacanje tabanskih misica, sto se kotrlja kao valjak po podu, ako si na njih mislila na kraju posta :) i ona mi je okej, ali ni s njom nisam nesto preterano vezbala, jer sam previse lenja, ali sta da radim :P Izvinjavam se sto sam se ovoliko raspisala :D

    ОдговориИзбриши