Translate

недеља, 22. децембар 2013.

Moj ljubimac - Odi (cincila) - I deo

Vec duze vreme razmisljam da napisem ovaj post, ali uvek nekako okrenem na kozmetiku. Posto sada imam "dovoljno" postova o kozmetici (pa koga interesuje ima sta da cita), evo jednog malog predaha za ljubitelje zivotinja   :)

Za sve koji ne znaju, ja OBOZAVAM zivotinje  :)  Od malena smo imali uvek ili nekog psa ili gomilu macaka. Posto zivim na selu i imam veliko dvoriste, zivotinja mi je nekako sastavni deo te seoske idile. Bilo je tu i ptica, hrckova, kornjaca ali sve nesto bezuspesno. Svaki put kada bi nas "napustila" neka od zivotinja mama i ja smo patile do pojave sledece. 
Poslednju macku koju smo imali mislim da nikada necu preboleti. Zvali smo je Gospodja, onda mozete da zamislite kakva je to macka bila. Ona zasluzuje ceo jedan post, tako da o tome neki drugi put.

Odi je moj cimer malo vise od godinu dana. Dosao je kod mene sa 4 meseca (jer ne prodaju mladje cincile po pet shop-ovima). Posto moj tata (kako on kaze) "ne zeli obavezu" morala sam linojom manjeg otpora nabaviti zivotinju koja ne smeta drugim ukucanima. 
Danima sam gledala i smisljala... "CINCILA, zasto ne bih kupila cincilu?! One su tako mekane i umiljate. Vole isto da se maze kao i macke"... Vole, vole ako ne kupite nekog indijanca kao sto je moj. Kazu za njih da je svaka zivotinja za sebe i da sve zavisi od njihove naravi da li ce se maziti ili ne. Sto se samih cincila tice, jako su zahvalne zivotinje za ljude koji po ceo dan nisu kod kuce, jer i oni spavaju ceo dan, ali je malo nezgodno za one koji nocu "sve cuju", jer ove pufne nocu postanu aktivne i meni se ponekad cini da hoce da razvali kavez. 

Kad se samo setim kolika mala pufnica je bio :)

Sto se igre tice, hoce da se igra samo kad je on raspolozen za to. Ako nije raspolozen, zabije se u kucicu i mudruje. Njegova igra se svodi na trcanje po sobi (kao muva bez glave) i cesto sudaranje sa predmetima, kao sto je noga od stolice ili stola, grickanje tapeta i kablova i svega koznog na sta naidje (kais, patike, sat, novcanik).Mozete ga zvati do besvesti on ce uvek ici samo tamo gde on zeli... Na pocetku sam ga zvala, misleci da su i oni kao i macke i psi, pa kad ga zovnem on ce doci "Dodji, odi, ajdeeeee, dooooodji, odiiii, ooooodi... odi" i eto kako je dobio ime  :D 

Pustim ja tako njega da trci po sobi i sednem za komp, vrsljam po netu i samo gledam da ne izgrize nesto, ali mu se ne obracam... Kad vidim ode on u kucicu i ne izlazi napolje... Dodjem do kaveza i pocnem da mu pricam i da ga zovem da izadje napolje... Posle par minuta iz one rupe polako prvo vidim jedno uvo (uh dobro je napredujemo), onda uz jos mnooooogo moljenja polako izviri i izadje napolje. Nisam ja prvo ni shvatila o cemu se radi. Sledeci dan, opet isto... Pomislim "Je l' moguce da on trazi potpunu paznju?!!!" Onda sam par puta uradila isto, cisto da se uverim  :D  Pa on je kao neka zena, izaci ce napolje, ali moras da ga mooooooolis  :D 




Neverovatno koliko su pametne ove zivotinje, uz to su i svojeglave  :)  A za badem bi se prodao. Juce sam mu pri put dala aroniju  :D ahahahah trebalo je to da vidite... Jede ne dise, a samo pravi face  :D  Za brusnicu je takodje uvek raspolozen  :)  Davala sam mu da gricka i grancice. Voli one od vinove loze. Jednom prilikom kad nisam bila kod kuce, mama mu da neke grancice sa pupoljcima. Ne dajte cincilama da jedu pupoljke koliko oni hoce, ako ne mislite da pravite generalku u kavezu  :D  (tecnog agregatnog stanja po celom kavezu)... Mama se uplasila pa je i veterinar bio  :)  Kaze nista njemu ne fali, ima odlicne uslove. Ne cudi me uopste, jer je njegova kucica ustvari moj poklon za godisnjicu veze  :)  




Kada mu je prljav kavez i kad hoce da mi stavi do znanja da hoce da mu ocistim, on lepo urinira u hranu. Inace to radi samo u kavezu na mestu predvidjenom za to. Jednom sam ga pustila da trci po sobi dok sam mu cistila kvez... On se toliko uzmuvao i sve trci oko kaveza, a ja gledam sta mu je i kad sam mu ocistila i namestila kako treba da bude u tom momentu je uleteo u kavez i okrenuo tu njegovu cupavu zadnjicu u cosak  :D  




Mogla bih ovako u nedogled, sa njim nikad nije dosadno :)
Ovaj post se malo oduzio, pa cu nastaviti u sledecem. Ako te interesuje bilo sta o ovim zivotinjama pitaj u komentaru, rado cu odgovoriti  :)

Imate li vi iskustva sa ovim zivotinjicama?  :)


Hvala sto citas  :)


6 коментара:

  1. Joooj, pa žeeelim ga. Živim u stanu pa mi ukućani ne dozvoljavaju životinje, inače bih ceo zološki vrt dovela. Obožavam životinje, i najviše bih volela jedno veliko dvorište da mogu da čuvam sve. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na poslednjoj slici mozes da vidis da imam i ribice :) I ja bih najradije jos i psa i macku i da se svi lepo slazu, ali ne ide :D Dzaba, ja imam dvoriste pa ne da tata :( Kad to izgovorim osecam se kao da imam 10 godina :D

      Избриши
    2. I ja sam htela da napišem prvo da bih najradije neke male zečeve da ih čuvam u sobi ali mi tata ne da, pa sam mislila da će mi se smejati ljudi. :D Znam kako ti je kad ti brani. :D

      Избриши
    3. Ma sta te briga ko sta misli i da li ce ti se smejati, zlobnih ljudi uvek ima ;) Imam drugaricu koja vec godinama ima patuljastog zeca Miska i njih dvoje se vole do neba :D Zecevi su isto super, samo jbg, sta da radimo kad nam ne daju... :)

      Избриши